Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

HUNEBEDGEHEIMEN WORDEN ONTHULD

Ze staan er al 5000 jaar, en ze worden gemakshalve versleten voor de begraafplaatsen van het zgn. Trechterbeker-volk. Maar is dat ook zo? Waarom zijn hunebedden hunebedden, en waarom in deze vorm? De waarheid is dankzij RNK nu dan eindelijk boven tafel: het zijn muziekpartituren! Niet genoteerd zoals wij nu doen met notenschrift op papier (want dat was er nog niet), maar gewoon, met gestapelde stenen. Of, zoals dr. Tuimelhout, van wie deze verbijsterende ontdekking afkomstig is snedig opmerkt: "Je moet het materiaal gebruiken dat je hebt!"
Ook de bouwers zijn nu bekend. Dr. Tuimelhout: "Het Trechterbekervolk was niet alleen muzikaal, maar technisch zeer ontwikkeld, ik gebruik zelf bijvoorbeeld altijd een trechter om goedkope benzine vanuit een jerrycan in mijn auto (toch een technisch hoogwaardig product) te gieten. En we vinden de hunebedden dicht bij de grens met Duitsland, waar zoals algemeen bekend de benzine veel goedkoper is, dus dat klopt. Het is altijd prettig als een theorie vanuit een andere hoek bevestigd wordt. De muziekpartituren van het Trechterbekervolk zijn dan ook redelijk intact gebleven, en nog altijd zeer goed speelbaar. Hoogstens dat er wat onduidelijkheden kunnen bestaan over het gebruik van contra-punten, de te gebruiken muziek-instrumenten en hoe de diverse granietsoorten muzikaal vorm te geven, maar uiteindelijk zijn dit natuurlijk details!"


Typische Trechterbekers in hun natuurlijke omgeving

Alle Nederlandse hunebed-partituren zullen door Nul Kelvin worden uitgevoerd en ten gehore gebracht. Als voorproefje kunt u luisteren naar een fragment van Hunebed D L (Drenthe 50 te Noord-Sleen). In de Café Sonore-uitzending van 29 november 2005 zullem daarnaast de D I (Steenbergen) en de D LII (Diever) te beluisteren zijn.

Hieronder een kleine foto-reportage van een deskundig bezoek door twee van onze medewerkers aan de hunebedden D XVII en D XVIII (Drenthe 17 en 18) te Rolde.


Hunebeddoloog Nico van Gent, D XVIII en op de achtergrond D XVII.


De D XVII ligt er ingestort bij, waaraan je mooi kunt zien dat het een
vroege, slecht gefundeerde compositie betreft.


Bij de D XVIII is de muzikale lijn zichtbaar beter uitgewerkt.


Een diepe stilte tussen twee muzikale bewegingen...


... en een interessant contra-punt.


Kortom: food for thought voor Tuimelhout!

Zie ook het speciale Hunebeddenconcert. Voor meer infornatie over hunebedden verwijzen wij u graag naar de site Hunebedden in Nederland

Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

Begin bij het begin. Zin, geen zin, onzin: Nul Kelvin.