Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

LAATSTE NIEUWS:

NUL KELVIN ONTDEKT NIEUW HUNEBED IN DENEMARKEN

Na onze verbijsterende ervaringen in Frankrijk (zie hier onder) besloten we onze kritische blik op het Noorden te richten. En, om maar meteen met de deur in huis te vallen, het viel ons niet mee. Met dat huis bedoelen we namelijk een constructie, die door de Denen het "Poskaer Stenhus" genoemd wordt.

Plaatselijk "informatie"-bordje

Dit Stenhus is natuurlijk, zoals iedereen die ooit Drenthe bezocht heeft meteen ziet, helemaal geen stenen huis maar een doodgewoon hunebed. Klaarblijkelijk hebben de Denen nooit de moeite genoemen om eens naar binnen te lopen, dan was hen ongetwijfeld opgevallen dat men in dit "huis" niet eens rechtop kan staan! Mag ik het volgende plaatje?

Nul Kelvin-onderzoeker Bert Molenborst tijdens een 3 uur durende sta-test. Zijn rug heeft zich intussen volledig hersteld.

Het lijkt overigens wel, alsof het hele verschijnsel "hunebed" aan de Denen niet besteed is. Zo ontdekten wij, vrijwel zonder moeite, een pracht-exemplaar dat de plaatselijke bevolking zelf nog steeds niet was opgevallen, en wel boven het dorpje Agri in de Mols Bjerge (what's in a name!).

Het bed ligt tussen twee grafheuvels, en is voor het geoefende oog vanaf de zuidelijkste hiervan, de Stabel höje, duidelijk waarneembaar.

Komen wij bij de interessante vraag: waarom zien Denen zo'n bed niet liggen? Waarom spannen ze hun prikkeldraad achteloos tussen deze spaarzame Megalitische Resten?

Omdat... Denen een blinde vlek hebben, die wij het beste de "Viking-vlek" kunnen noemen. Deze laat zich goed bezien in het Viking Museum te Ribe, alwaar deze plunderaars der Middeleeuwen beschreven worden als een nijver, goedmoedig volkje, dat vlijtig handel dreef met steden zoals bijvoorbeeld Dorestad (door deze heren compleet van de kaart geveegd, zie bewijsstuk A).

Bewijsstuk A: Oude schoolplaat "De Noormannen plunderen Dorestad"

Welliswaar wordt op een piepklein bordje iets gemompeld over "rapporten" dat sommige Vikingen misschien eventueel niet altijd netjes thuis de koe bleven zitten melken,

maar van belang is dit voor hun nazaten niet. Het betreffende hunebed (dat wij hierbij het Nul Kelvinbed zullen dopen) ligt in stukjes en brokjes uit elkaar, bewijs dat de Vikingen ook hier niet tevergeefs zijn langsgeweest.... en is daardoor voor Denen compleet onzichtbaar geworden!

Waarmee overigens meteen een verklaring gegeven wordt voor de onbeduidende rol, die dit land in de internationale muziekwereld speelt. Maar daarover meer onder het hoofdstuk "Hunebed-muziek".

OP-EEN-NA-LAATSTE-NIEUWS: NUL KELVIN TE GAST BIJ CAFÉ SONORE

Het moest er eens van komen: de grondigste onderzoekers gingen samen met het beste radio-programma voor hedendaagse muziek: Café Sonore van de VPRO. Het RNK verzorgde 5 maal een item rechtstreeks vanaf de werkvloer van het basis-muzikologisch onderzoek.

De uitzendingen waren op 1, 8, 15, 22 en 29 november 2006, steeds om 11 's avonds via Radio 747 AM. Zie voor meer informatie de pagina Radio.

OP-TWEE-NA-LAATSTE-NIEUWS: DE FRANSE SLAG

Wie meent dat alle hunebedden in de wereld er even netjes bijstaan als in Nederland doorgaans het geval is, komt niet zelden bedrogen uit. Een bliksembezoek van het Researchteam Nul Kelvin aan Frankrijk liet zien, hoeveel werk er nog te doen is in het buitenland.

Dat de Franse muziek van de onze verschilt, mogen wij als bekend veronderstellen. Daarvoor hoeft u alleen maar te luisteren naar typische sozen als Adamo, Jacques Brel of Charly Aznavour. Maar waar zit hem dat in? Het antwoord kunt u aflezen uit de schokkende beelden op deze pagina: daar waar de vroege Hollandse componisten (vanaf 3000 v Chr.) hebben gezorgd voor duidelijk afleesbare, makkelijk speelbare en uit duurbare steen opgebouwde muziek-partituren (zie Hunebedmuziek voor een korte toelichting op dit begrip) hebben de oer-fransen er een zooitje van gemaakt. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze?


Dolmen La Pierre Procureuse, nabij Gémages

Kunt u daar nog een hunebed in herkennen? Zelfs onze hunebeddologe Corrie Spaanderwoud wist niet hoe ze dit bed moest opmaken.


Corrie in de problemen

Hier, nog zo'n ramp!


Dolmen La Pierre de Saint-Laurent, gelegen tussen Rémalard en Bizou

Je leest op het bordje dat het een megalithisch werkje is, anders was je er nooit achtergekomen. Maar het domst vonden we toch dit: te lullig om netjes neer te leggen, en dan maar overeind laten staan!


Menhirs ten noorden van Moulins la Marche

Om moedeloos van te worden!

Volgend jaar controleren we België, waarover al jaren de vreemdste verhalen de rondte doen. Zie ook Hunebedmuziek en het speciale Hunebeddenconcert. Als voorbeeld voor de Fransen hierbij een Hollandsch bed, gelegen bij Tynaarloo.

Zo kan het dus ook!

Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

Begin bij het begin. Zin, geen zin, onzin: Nul Kelvin.