Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

REACTIES

SUCCESWENSEN

8 november 2005

Beste Dr. Willem Tuimelhout,

Leuk programma! Leuk onderzoek!
Wellicht dat jullie vanavond aan kunnen geven dat John Cage nog steeds live gespeeld wordt in Nederland.
Vrijdag 18 november a.s. speelt het controversiële Duitse ensemble ZEITKRATZER - naast drie nieuwe werken - het stuk 'Hymnkus' van Cage uit 1986 in Theater Kikker in Utrecht.
Succes met de uitzending vanavond!

Met vriendelijke groet,

Martijn Buser
muziekprogrammeur Theater Kikker

Weledele mijnheer Martijn Buser;

Hertelijk dank voor uw bijval! En hoe gaarne zouden wij ook niet de meest recente verwikkelingen rond John Cage in ons programma vermeld hebben! Doch, helaas, onze bijdragen worden van te voren opgenomen en van een enthousiast inhaken op de hedendaagse actualiteit is dan ook geen sprake. Nog afgezien van het feit dat ik hele programma's lang bezig ben om mijn assistent Nicolaas in toom te houden, ook al geen sinecure.
De beste oplossing lijkt mij deze: u boekt ons in uw theater "De Kikvorsch" voor een live-concert met smakelijke electronica, desgewenst natuurlijk gratis aangvuld met een verduidelijkende lezing van ons Researchteam over onze diverse ontdekkingen. En dan kunnen wij daar, vanaf de bühne dus, allerlei actuele informatie verschaffen over de Mooie Dingen die u wilt doen.
Is dat iets?

dr.W.Tuimelhout

4 november 2005

Waarde Dr. Tuimelhout,
Het doet me weerloos veel genoegen om wedermaal iets van u te vernoemen! Onderzoeken onder uw transpirerende leiding zullen als immer wegen onthullen waarvan wij geen benulkelvin hadden.
Opdat een tomeloos succes het Researchteam Nul Kelvin ten deel moge vallen!
Ongebreideld dankenbaar over zoveel gratis luistergnot,
Uw netelige,
Sonax

4 november 2005

Geachte Confrere,
Wat een genoegen te horen, dat uiteindelijk 1 partij geinteresseerd is in uw ondernemen.
En voorwaar, zeker niet de kleinste omroep in ons land.
U veel succes wensend,
B. Brandhaard

Beste mijnheer Brandhaard;

U werkt uitstekend! (zie foto). Hartelijk dank!

dr.W.T.

OVER CAGE EN 4'33

2 november 2005

Beste Elysia;

Wat vond je van het eerste Cage-item? Was het te volgen, ook voor de jongere luisteraars? In ieder geval is uw lezing fraai getussenmonteerd in aflevering 4. Jammer dat Nicolaas er doorheen zat te leuteren maar toch zeer leerzaam. Mochten er nog giften binnenkomen voor uw anti-overbodige-termen-actie, wilt u dan niet vergeten om aan onze 10% te denken?

Tot spoedige emaille,

dr Willem Tuimelhout

3 november 2005

Mijnheer WT,

- Ja, was leuk. Hoewel ik miste dat er niet even letterlijk werd gezegt dat het NULpunt van muziek stilte is, volgens Cage. Volgens mij is dat witte ruis. Verder zo duidelijk als een openstaande deur van flink formaat. Daar moeten de kleintjes dus wel door kunnen komen, toch?

- Waarin assisteert jouw assistent jou eigenlijk?

Gepaste groet,

Mej E. Sabornata
Synthologe
verbonden aan het AK instituut te Nederwetten.

p.s.: 10%?

3 november 2005

Beste Elysia;

Ja, daarover valt veel te discussiëren. Heeft Cage ooit zelf een opmerking geplaatst over het absolute nulpunt? Volgens ons researchteam niet.
Waarschijnlijk is het zo gegaan: de compositie is gebaseerd op een schilderij van Lichtenstein, zijnde een drieluik geheel in het wit uitgevoerd. De afmetingen van het drieluik zijn terug te vinden in de tijdsduren van de compositie. Naar alle waarschijnlijkheid verwijzen de totale afmetingen van Lichtenstein naar het absolute nulpunt, maar zelfs dat is niet zeker. Zou Cage van mening geweest zijn dat het nulpunt en het niet-maken van muziek iets met elkaar gemeen hebben, dan spreekt hij zichzelf in zoverre tegen dat het hem ging om het altijd aanwezige achtergrondgeluid (bijvoorbeeld tijdens een muziekuitvoering) en niet om een afwezigheid van geluid totaliter.
De "white noise" van Lichtenstein verwijst ook al niet naar een afwezigheid van iets in absolute zin (wit is alle kleur tegelijkertijd) maar slechts naar de afwezigheid van vorm. Het absolute nulpunt heeft an sich geen afwezigheid van vorm tot gevolg, wel een afwezigheid van beweging (nog nooit gemeten, het dichtste bij is men gekomen met 0,18 graad Kelvin, waarbij moleculen nog steeds een snelheid hebben van 3 meter per seconde, bedenk hierbij dat zelfs de achtergrondruis uit het heelal al een temperatuur heeft van 4 Kelvin terwijl de temperatuur van de kleur wit plm 2900 Kelvin bedraagt!).
Je ziet het, stof tot nadenken, ontstaan door het toepassen van artistieke abstracties ontleent aan (misschien) wetenschappelijke aannames, en niet iets om te behandelen in zo iets vluchtigs als een radio-programma: luisteraars kunnen namelijk niet meer opnemen dan 3 feiten per minuut. Zeggen we: "Goedenavond, (1) luisteraars (2), hartelijk welkom(3)..." dan is de eerste minuut al weer vol...

Wim

4 november 2005

Mijnheer Wim,

Een absoluut nulpunt bestaat helemaal niet, net zo min als stilte wat Cage ook onderzocht en ondervonden heeft. Waarom ik vind dat witte ruis het uitgangspunt is, is omdat muziek het uitdunnen van die ruis is, zoals een beeldhouwer iets uit een blok steen kan halen. Het zat er al in, hij haalt het omhulsel weg. Met muziek precies zo, in witte ruis zit alle muziek besloten. Er blijft echter altijd wel iets van geluid over, net zoals er ook steen overblijft bij de beeldhouwer. Muziekinstrumenten zijn dan sjablonen, of mallen waarmee je werkt. Hieruit blijkt dan weer het belang van de in Denemarken uitgevonden experimenteerdozen voor kinderen die ze 'Lego' genoemd hebben. Met Lego kun je alles maken. Tekenend voor onze tijd is dat er bijna geen losse legoblokjes meer te krijgen zijn, alleen nog maar Harry Potter of andere thema doosjes. Er zit een complot achter om de nog onbedorven creativiteit van de kindergeesten nu al te doden. Wij willen immers mensen die slechts drie feiten per minuut kunnen verwerken, en zelf niet kunnen nadenken of iets dat daar op lijkt.

Ruis is vrijheid, muziek is gebondenheid, gelijkzwevende stemming een dwangbuis, notenschrift de bijbel.

Het gaat ook niet meer goedkomen.

Heeft u wel eens iets over Varèse gelezen? Die was zijn tijd VER vooruit. Ik schaam me kapot om de muziek die nu met dat fantastische instrument de synthesizer gemaakt wordt, als je dat ziet in het licht van wat hij ermee had willen doen toen het hele ding nog niet eens bestond. Het is een schande dat anno nu er nog steeds zo weinig oor is voor alle klankschoonheid van de ongepolijsde geluiden. De synthesizer is ten prooi gevallen aan het verstikkende web van de bestaande muziekinstrumenten en zijn 'eigen' geluid is gereduceerd tot de categorie: effect geluiden. Of korter: FX.

Ik ben het overigens niet met u eens dat deze opmerkingen die u mij hier mailt niet in een radioprogramma aan de orde zouden kunnen komen. Ik denk dat als je het niet doet, je juist veel mensen tekort doet. Er zijn ook luisteraars die wél iets willen weten, of die geïnspireerd willen worden. Dat ontneemt u ze door feitelijk te zwijgen over dat wat u verteld.

Mej. E. Sabornata

DE BUURVROUW VAN NICO VAN GENT

24 februari 2005

Geachte heer Tuimelhout,

Van Nico heb ik begrepen dat u verantwoordelijk bent voor de tekst op de website van Nul Kelvin. Allereerst wil ik u complimenteren: de site ziet er heel goed uit en ik vind de Kelvinismen zeer vermakelijk. Verder ben ik natuurlijk zeer vereerd mijn hondje, Hesse, op de site tegen te komen. Ik hoop dat hij zich goed gedraagt tijdens de uitzendingen; in zijn vrije tijd is het best een druk baasje.

Verder niets dan lof! Veel plezier met uw studio-opnamen en ik hoop u en mijn buurman spoedig op de radio te kunnen beluisteren.

Helemaal klaar om af te stemmen op de juiste golflengte,
De buurvrouw

12 maart 2005

Beste mevrouw Buurvrouw;

Ik ben blij dat ik U even aan de brief heb. En wel om de volgende vraagjes:

1. Kunt U zorgen, dat Nicolaas wat minder boeren laat in de studioruimte? Dit maakt het werken soms zeer onaangenaam;
2. Het begint al wat te winteren. Kunt U bij Nicolaas aandringen op een goed verwarmend dasje danwel sjaaltje? Ik weet dat hij daar zelf niet zo op let.

Een koutje is zo gevat, het zal je maar gebeurten, als je aan de beurd bent dan doe je er niks meer aan. Ik bedoel, is Nicolaas verkouden: niks aan de hand, maar hij zou mij kunnen aansteken en als mijn presenterende stemgeluid wegvalt voorzie ik toch een organisatorisch probleem.

Hesse gedraagt zich in de studio wonderbaarlijk rustig. Als ik om de zoveel tijd niet op hem zou trappen zou ik niet eens weten dat hij er was (ik heb van Nicolaas begrepen dat U vrij handig bent geworden in het repareren van kapotgebeten broeken, ik zal er een paar meegeven). Helaas jut Nicolaas hem af een toe op met een opruiende djinkul uit zijn djinkulboks. Het leven van een radiomaker is vol oneffenheden. Gelukkig weet ik dat onze luisteraars gevoelige mensen zijn met een Grote Ziel, en dat maakt natuurlijk weer veel goed!

Hartelijk dank voor Uw dank op website-niveau. Ook hoop ik dat Nicolaas Uw keukenkastjes al heeft opgehangen. Het is een aardige jongen, maar niet erg snel. Onlangs deed hij wel twee uur over het ontstoppen van een eenvoudige gootsteen, overigens wel met de poep van Uw hond erin maar daar gaat het nu niet om.

Met hartelijke groet,

Tuimelhout

26 maart 2005

Dag mijnheer Tuimelhout,

Ik denk dat ik weinig invloed heb op de ontladingen van Nico. Helaas! Sinds de uitzending van Southpark, waarin er op mensen lijkende figuren getoond werden die spontaan ontbrandden omdat ze niet zorgden voor hun fysieke ontluchting, kan ik Nico er niet van overtuigen dat boeren en winden laten niet overal gewenst is. Ik hoop hem in elk geval nog eens te kunnen overtuigen van het feit dat hij een en ander ook wel geluidloos kan doen. Echter, als ik dat zeg wordt hij boos en zegt hij dat hij nu eenmaal 'de man van het geluid' is en hoe zou juist híj nu geluidloos door het leven kunnen gaan?

Ik heb van Nico gehoord dat u samen met hem regelmatig een ommetje maakt om de hond uit te laten. Kunt u er dan op letten dat hij zijn vest tot boven toe dichtritst? Dat is even effectief als het dragen van een sjaal.

Verder kan ik inderdaad uitstekend gaten van hondenbeten repareren, maar met ponybetengaten kan ik niet zo veel. Volgens Nico is een aantal van de gaten in uw kleding afkomstig van een bijtgrage pony. U moet weten, ik doe graag wat voor een ander, maar als je op alle verzoeken in gaat, loopt het de spuigaten uit. Een mens moet zich voldoende indekken tegen misbruik door anderen deze dagen.

Vriendelijke groeten,
De buurvrouw

27 maart 2005

Beste mevrouw de Buurvrouw;

Ten bewijze stuur ik U bij dezen enige fotografische opnamen, zodat de vraag of het hier soms een bijtgrage pony betreft mijns insziens bij dezen uit de wereld geholpen kan worden. Andere beelden van het ondier kunt U vinden op de Nul Kelvin-site, en wel onder "Wat is Nul Kelvin?", "De Onderzoekers" en "Hunebedmuziek".

Willem T.


Bewijsstuk A

Laatste Nieuws Wat is Nul Kelvin? Theorie De Onderzoekers Radio
Hunebedmuziek Uitverkoop

Contact

Links

Reacties GBO

Begin bij het begin. Zin, geen zin, onzin: Nul Kelvin.